شیرین کنندههای مصنوعی و ماهیهای سرشار از جیوه، مواد غذایی مضر برای مغز و اعصاب، حتما شما نیز بارها و بارها در مورد غذاهای افزایش دهنده قدرت مغز همچون توتها و ماهی سالمون شنیدهاید. اینگونه خوراکیها میتواند حافظه شما را حفظ کند و ذهنی قوی و قدرتمند در اختیارتان بگذارد. خوب حالا سوال اینجاست که چه غذاهایی میتواند بر روی قدرت مغز تاثیر منفی داشته باشد و منجر به بیماریهایی همچون آلزایمر شود؟
شیرین کنندههای مصنوعی:
دیوید پرموتر، متخصص مغز و اعصاب در این باره میگوید: هر کسی در دنیای امروزی در مورد گلوتن، کربوهیدرات و شکر صحبت میکند اما باید توجه بیشتری به شیرین کنندههای مصنوعی نیز داشته باشیم.
سال گذشته گروهی از محققان، مطالعهای را انجام دادند. این مطالعه نشان میدهد زمانی که افراد شیرین کنندههای بدون کالری را مصرف میکنند، باکتریهای درون روده به گونهای تغییر پیدا میکند که راه را برای ایجاد دیابت نوع ۲ هموار میسازد. اگر به بیماری دیابت مبتلا شوید، ۴ برابر بیشتر از سایر زمانها خطر ابتلا به بیماریهای شناختی همچون آلزایمر در شما وجود خواهد داشت.
دلیل این موضوع بسیار ساده است. دیابت باعث میشود کمتر از قبل به انسولین حساس شوید، بنابراین سطح قند خون افزایش پیدا میکند و همین امر خطر ابتلا به بیماریهای انحطاط مغز را افزایش میدهد. با کمال تعجب، افرادی که شیرین کننده مصنوعی مصرف میکنند بیشتر از سایر افراد در معرض توسعه دیابت قرار دارند.
ماهیهای سرشار از جیوه:
گیل سالتز استادیار بالینی روانپزشکی در بیمارستان نیویورک در این باره میگوید: دوست ندارم یک غذا را به عنوان یک ماده بد معرفی کنم. هر چیزی اگر به صورت متعادل مصرف شود بی ضرر خواهد بود اما یک استثنا در این باره وجود دارد و آن هم جیوه است. جیوه بیشتر در ماهی یافت میشود.
اگر ماهی بزرگ باشد نشان میدهد که بیشتر در آب زندگی کرده است و جیوه بیشتری در بدن خود دارد.بیشتر افراد فکر میکنند که جیوه تنها بر روی سیستم شناختی انسان تاثیر میگذارد اما این ماده بر روی مخچه نیز اثر گذار است (مخچه بخشی از مغز انسان است که تعادل، هماهنگی و بینایی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد).
من خودم در مورد مصرف جیوه بسیار حساس هستم و مقدار مصرفی خود را کنترل میکنم. اگرچه از تن ماهی استفاده میکنم ولی بیشتر از یکبار در هفته از آن مصرف نمیکنم.
دوست دارید کمتر در معرض جیوه موجود در ماهی قرار بگیرید؟ توصیههای زیر را دنبال کنید:
- از مصرف ماهیهایی همچون کوسه، شمشیر ماهی، کاشی ماهی خودداری کنید. این ماهیها حاوی سطح بالایی از جیوه هستند.
- ۳۴۰ گرم در هفته از انواع ماهیهایی استفاده کنید که سطح جیوه بسیار پایینی دارند. مثلا میتوانید از میگو، ماهی تن و قزل آلا استفاده کنید.
- مصرف ماهی تن سفید را به ۱۷۰ گرم در هفته محدود کنید.
برگرفته از سایت مجله سلامت